За што се користат цевките од јаглеродни влакна?

Цевки од јаглеродни влакна Тубуларните структури се корисни за широк спектар на апликации.Затоа, не треба да изненадува што уникатните својства на цевките од јаглеродни влакна ги ставаат во голема побарувачка во многу индустрии.Сè почесто овие денови, цевките од јаглеродни влакна ги заменуваат цевките од челик, титаниум или алуминиум во апликации каде што тежината е важен фактор.Со тежина од само ⅓ од тежината на алуминиумските цевки, не е ни чудо што цевките од јаглеродни влакна често се претпочитани во индустриите како што се воздушната, возилата со високи перформанси и спортската опрема, каде што тежината е клучен фактор.

Својства на цевки од јаглеродни влакна
Некои од уникатните својства што ги прават цевките од јаглеродни влакна попогодни од цевките направени од други материјали вклучуваат:

Висок сооднос сила-тежина и вкочанетост-тежина
Отпорност на замор
Стабилност на димензиите поради екстремно низок коефициент на термичка експанзија (CTE)
Карактеристики на цевки од јаглеродни влакна
Цевките од јаглеродни влакна обично се произведуваат во кружни, квадратни или правоаголни форми, но тие можат да бидат направени во речиси секоја форма, вклучувајќи овални или елипсовидни, октагонални, шестоаголни или сопствени форми.Цевките од јаглеродни влакна завиткани во ролна се состојат од повеќекратни обвивки од јаглеродни влакна и/или еднонасочна ткаенина од јаглеродни влакна.Цевките обвиткани во ролна работат добро за апликации на кои им е потребна висока вкочанетост на свиткување во комбинација со мала тежина.

Алтернативно, цевките од јаглеродни влакна со плетенка се составени од комбинација на плетенка од јаглеродни влакна и еднонасочна ткаенина од јаглеродни влакна.Плетените цевки нудат одлични карактеристики на торзија и јачина на кршење, а тие се добро прилагодени за апликации со висок вртежен момент.Цевките од јаглеродни влакна со голем дијаметар обично се конструираат со валани двонасочни ткаени јаглеродни влакна.Со комбинирање на вистинското влакно, ориентација на влакна и процес на изработка, цевките од јаглеродни влакна може да се создадат со соодветни карактеристики за секоја апликација.

Други карактеристики што може да се менуваат според апликацијата вклучуваат:

Материјали - Цевките може да се изработат од стандардни, среден, висок или ултра-висок модул јаглеродни влакна.
Дијаметар - цевките од јаглеродни влакна може да се направат од многу мали до големи дијаметри.Прилагодените спецификации за ID и OD може да се исполнат за одредени потреби.Тие можат да се направат во фракциони и метрички големини.
Заострени - цевките од јаглеродни влакна може да се заострат за прогресивна вкочанетост по должината.
Дебелина на ѕидот — Цевките од јаглеродни влакна од предпрегум може да се изработат до речиси секоја дебелина на ѕидот со комбинирање на слоеви со различни дебелини на препрегум.
Должина - Цевките од јаглеродни влакна обвиткани во ролна доаѓаат во неколку стандардни должини или можат да се изградат по сопствена должина.Ако бараната должина на цевката е подолга од препорачаната, може да се спојат повеќе цевки со внатрешни споеви за да се создаде подолга цевка.
Надворешен, а понекогаш и внатрешен финиш-Препрегираните цевки од јаглеродни влакна обично имаат сјајна завршница обвиткана со виолончело, но достапна е и мазна, изшкуркан завршница.Плетените цевки од јаглеродни влакна обично доаѓаат со влажен изглед, сјаен финиш.Тие, исто така, може да се завиткаат со виолончело за посјајна завршница или да се додаде текстура со кора за подобро поврзување.Цевките од јаглеродни влакна со голем дијаметар се текстурирани и на внатрешната и на надворешната страна за да се овозможи поврзување или боење на двете површини.
Надворешни материјали-Користењето на цевки од јаглеродни влакна од предпрегумирање овозможува опција за избор на различни надворешни слоеви.Во некои случаи, ова може да му овозможи и на клиентот да ја избере надворешната боја.
Апликации за цевки од јаглеродни влакна
Цевките од јаглеродни влакна може да се користат за многу тубуларни апликации.Некои тековни вообичаени употреби вклучуваат:

Роботика и автоматизација
Телескопски столбови
Метролошка инструментација
Неактивен ролки
Компоненти на дрон
Телескопи
Лесни тапани
Индустриски машини
Врати на гитарата
Воздухопловни апликации
Компоненти за тркачки автомобил во Формула 1
Со нивната мала тежина и супериорна сила и вкочанетост, во комбинација со широк спектар на приспособливи опции, од процес на изработка до облик до должина, дијаметар, а понекогаш дури и опции за боја, цевките од јаглеродни влакна се корисни за бројни апликации во многу индустрии.Употребата на цевките од јаглеродни влакна е навистина ограничена само од нечија имагинација!


Време на објавување: Јуни-24-2021 година